Безспорно е, че Мрежата на балканските градове  В-40 започва да

...
Безспорно е, че Мрежата на балканските градове  В-40 започва да
Коментари Харесай

Хасан Азис: Мрежата на балканските градове В-40 се превръща в историческа мисия, в която кметове се обединяват с послание за мир

Безспорно е, че Мрежата на балканските градове  В-40 стартира да се трансформира в историческа задача, в която кметове на десетки градове се обединихме с обръщение за мир.

Това сподели в речта си кметът на Кърджали доктор инж. Хасан Азис пред над 70 кмета от 11 страни по време на съвещанието на Срещата на върха на В-40, която се организира в Атина.

„ Срещата на В-40 е несъмнено и опция за развиване на балканските градове. Днес отличаваме 2-3 основни думи по време на срещата. Първата от тях е „ Мир “: сигурен съм, че В-40 е обръщение и същинска задача за мир сред народите. Ако кметовете и локалната власт не могат да образуват въшната политика, то сигурно държавните управления, от които зависи тя, би трябвало да се вслушат в посланията на В-40 ”, съобщи кметът на Кърджали.  

По думите му втората дума, която сплотява кметовете на Срещата на върха, е „ кафе “. ” Стара турска сентенция споделя, че „ Едно кафе се помни 40 години “. В България пием късо или дълго кафе, само че с помощта на срещите с колегите-кметове, можем да кажем, че на драго сърце българите пием прелестно турско кафе в Одрин, или пък гръцко в Комотини, и това е вследствие на отличната ни взаимна работа ”, акцентира в словото си доктор инж. Хасан Азис. И уточни третата, най-използвана дума по време на форума, а тя е „ Криза “. „ Тя не познава граници и континенти, забавя развиването на общините и страните. И ние, локалните управляващи, посредством В-40 показахме, че можем да се обединим за ново различно решение ”, сподели кметът на Кърджали.

Градоначалникът и заместник-председател на НСОРБ напомни, че при учредяването на Мрежата през 2021 година в Истанбул, представител от България е бил единствено той е през днешния ден  10 кмета на огромни български градове участват на форума, а общо 30 български кмета членуват в Мрежата. „ Статистиката е задоволително показателна за капацитета, силата, само че и отговорността на локалните управляващи – през днешния ден на В-40 участват над 70 кметове от 11 страни, като те са посланичество на над 40 млн. жители през днешния ден ”, сподели в словото си доктор инж. Хасан Азис.  

По думите му задачите на В-40 са цели както на Европа, по този начин и на всички страни на Стария континент. „ И през днешния ден тематика е какво ни сплотява, а не какво ни разделя. Това е основата, върху която би трябвало да гледаме в утрешния ден, да мечтаем за бъдещето, а не да търсим разграничителните линии сред нас. Тук никой никого не пита кой от коя политическа партия е. ”, сподели кърджалийският градоначалник.  

И посочи, че огромният капацитет от срещата в Атина е в региона на локалното икономическо развиване. „ И то не се случва единствено със Среща на върха на кметовете, ами и е придружено със срещи на локалния бизнес. Имаме положително съдействие с доста побратимени общини, чиито кметове участват тук. Имаме отлични връзки с Румъния, Северна Македония, и други, само че В-40 ми дава чувството, че Кърджали към този момент има побратимени общини в лицето на Истанбул, Атина, Тирана, и доста други, които участват тук ”, сподели още в словото си доктор инж. Хасан Азис.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР